Zaken Maken
Image default
Financiële diensten

Een bod uitbrengen op een woning doe je zo

Heb jij een prachtig huis gezien? Dan is het natuurlijk zaak om ervoor te zorgen dat je een goed bod uitbrengt, zodat je uiteindelijk de gelukkig eigenaar wordt van deze prachtige woning. Maar hoe zorg je er nu voor dat je een bod uitbrengt waarmee jij en ook de verkopende partij tevreden is? Om ervoor te zorgen dat jij een succesvol bod uit kunt brengen, zijn er een aantal handige tips die jij hierin kunt toepassen. Om je hierin te ondersteunen, hebben we een aantal van deze tips voor je op een rijtje gezet. Dus sta jij op het punt een bod uit te brengen op een prachtig huis? Wacht dan nog even en lees eerst deze handige tips goed en aandachtig door!

 

Weet wat je maximaal te besteden hebt

Je kunt wel heel stoer een bod willen doen, maar je hebt hier natuurlijk wel flink wat spaargeld voor nodig. Vooral gezien het feit je vanaf 2018 niet meer dan 100% van de marktwaarde van de woning kunt lenen, is de kans vrij groot dat je het grootste deel en misschien zelfs wel alles wat je overbiedt, zelf moet bekostigen. Om te kunnen bieden met zekerheid dat je het ook echt kunt betalen, is het belangrijk in kaart te brengen tot hoever jouw financiële mogelijkheden reiken. 

 

Wat wil je maximaal uitgeven?

Er is natuurlijk een groot verschil tussen wat je kunt en ook wilt uitgeven. Misschien kun je wel een flink bedrag opnemen, maar is het huis dat je hebt gezien je niet meer waard dan een bepaald bedrag. Je doet er daarom dus ook goed aan om voor jezelf helder te hebben wat je maximaal zou willen betalen voor een huis. Het kan dus heel goed zijn dat een bepaald huis je niet meer waard is dan het bedrag waarvoor het te koop staat of misschien zelfs wel minder. Het is dan dus ook echt niet gek om te zeggen dat je het niet meer waard vindt en een bod uitbrengt wat misschien de verkoper tegen de borst kan stoten. Het gaat er immers om wat jij belangrijk vindt en welk gevoel jij bij de woning hebt. 

 

De taxatiewaarde

Voordat je daadwerkelijk een hypotheek krijgt, wil de kredietverstrekker eerst zelfs weten wat de waarde van de woning is. Logisch natuurlijk, want zij zijn degene die het huis uiteindelijk moeten financieren. Wanneer er dan een verschil zit tussen de taxatiewaarde en de daadwerkelijk prijs wat je ervoor wilt betalen, dan kan het zijn dat de geldverstrekker hier nog wat aanvullende vragen over heeft. Wel kunnen we je vast verklappen dat het gat tussen de daadwerkelijke prijs en taxatiewaarde volledig uit eigen zak betaald dient te worden. Dus is een woning 300.000 euro waard, maar breng jij een bod uit van 312.000 euro, dan is de 12.000 euro extra geheel voor eigen rekening. Houd daarbij ook rekening met eventueel een verbouwing zoals het laten stucen van je muren of het verbouwen van je keuken of badkamer. 

 

Ga in gesprek met de verkopende partij

Wanneer je een huis wilt kopen, dan zijn er een aantal zaken van belang. Eén van die zaken is natuurlijk een goed bod, maar ook de snelheid waarmee je de koop kunt afronden is voor veel verkopende partijen essentieel. Wat je namelijk vaak ziet, is dat de verkopende partij afhankelijk is van de verkoop van de huidige woning om de financiering voor een nieuw huis rond te kunnen krijgen. Je kunt je dus wel voorstellen dat wanneer jij uit een huurwoning komt en dus niet te verkopen hebt, de verkoper eerder geneigd is met jouw in zee te gaan, dan met iemand die onder voorbehoud van financiering een bod heeft uitgebracht, ook al is dit bod een stuk hoger.

 

Het juiste moment van bieden

Vaak zijn er na de bezichtiging nog een aantal dagen waarin je rustig kunt nadenken over wat je hebt gezien, voordat je daadwerkelijk een bod uit moet brengen. Uiteraard is het doen van een bod niet verplicht, maar wil je het huis graag hebben, dan is het natuurlijk wel iets om serieus over na te denken. Gebruik deze tijd daarom dus ook goed om een afweging te maken of het huis allereerst voldoet aan de verwachtingen en vervolgens wat jij het waard vindt. Je doet er dan ook meestal goed aan om een bod uit te brengen nadat de bezichtigingen zijn geweest. Zo heeft de makelaar niet de mogelijkheid om jouw bod met potentiële andere kopers te bespreken.