Zaken Maken
Image default
Auto-industrie

Waarom zijn autostoelen belangrijk?

Een autostoel, ook wel kinderzitje genoemd, is de beste manier om jouw kinderen in de auto te beschermen. Een autostoeltje, ook wel kinderzitje genoemd, is de beste manier om je kinderen in de auto te beschermen. Auto-ongelukken zijn een van de belangrijkste oorzaken van dood en letsel bij kinderen. Omdat autostoeltjes levens redden.  Maar de veiligheid van je kind hangt af van de keuze van het juiste autostoeltje en het juiste gebruik ervan. Het beste autostoeltje is het stoeltje dat past bij het gewicht, de grootte en de leeftijd van het kind en bij je auto.

Wat zijn de soorten autostoeltjes?

Alleen voor baby’s (geboorte tot 35 kilo)

Zitjes voor alleen baby’s passen het best bij pasgeborenen en kleinere kinderen. Je moet een ander stoeltje kopen als je baby eruit groeit. Babyzitjes zijn ontworpen om baby’s te beschermen vanaf de geboorte tot ongeveer 16 kilo, afhankelijk van het model.

Autostoeltjes voor baby’s moeten altijd met de achterzijde van de auto worden geïnstalleerd. De kans dat een klein kind overlijdt of ernstig gewond raakt in een naar achteren gericht stoeltje is veel kleiner. Dat komt omdat de achterkant van het autostoeltje het hoofd, de nek en de romp van de baby bij een botsing wiegt. Op deze leeftijd is de nek van een kind meestal nog niet sterk genoeg om het hoofd bij een botsing te ondersteunen.

Kinderzitjes zijn handig omdat ze ontworpen zijn als draagzak, stoel of wipstoeltje wanneer ze niet in de auto worden gebruikt. Veel modellen kunnen direct van de basis worden losgemaakt, zodat je de basis in de auto kunt laten zitten. Sommige modellen kunnen in een kinderwagen worden geklikt om ermee rond te rijden. Als je baby in het babyzitje buiten de auto zit, zet het zitje dan nooit op een hoog oppervlak zoals een aanrecht of een commode.

Kinderzitjes zijn gemakkelijk te gebruiken, maar laat je baby er thuis of in de kinderopvang niet te lang in zitten. Te veel tijd in een autostoeltje kan de beweging en stimuleringsmogelijkheden van een baby beperken, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van zintuiglijke en motorische vaardigheden.

Alleen naar voren gerichte autostoeltjes (20-80 pond)

Naar voren gerichte autostoeltjes zijn ontworpen om kinderen van 20 tot 80 pond (ongeveer 10 tot 36 kilogram) of meer te beschermen, afhankelijk van het model.

Alle kinderen die de naar achteren gerichte hoogte- of gewichtslimiet van hun autostoel zijn ontgroeid, moeten zo lang mogelijk een naar voren gericht autostoeltje met een volledige gordel gebruiken. Pas als ze de lengte- en gewichtslimiet van hun voorwaarts gerichte autostoel zijn gepasseerd, mogen ze overschakelen op een stoelverhoger die afhankelijk is van de veiligheidsgordels voor volwassenen.

Sommige auto’s hebben ingebouwde of geïntegreerde autostoeltjes. Net als andere naar voren gerichte autostoeltjes zijn ingebouwde stoeltjes bedoeld voor kinderen die uit hun naar achteren gerichte autostoeltje zijn gegroeid. Sommige zijn om te bouwen tot gordel positie verhogers. Gewichts- en lengtelimieten variëren, dus raadpleeg de gebruiksaanwijzing. Een isofix autostoel is altijd een betere optie. 

Hoe zit het met airbags?

In combinatie met veiligheidsgordels beschermen airbags volwassenen en tieners tegen ernstig letsel tijdens een botsing. Ze hebben levens gered en veel ernstig letsel voorkomen. Maar jonge kinderen kunnen gewond raken of zelfs gedood worden als ze op de passagiersstoel zitten wanneer een airbag opengaat.

Bescherm de baby of peuter tegen letsel door deze regels te volgen:

Plaats nooit een naar achteren gericht kinderzitje op de voorstoel van een auto met een airbag aan passagierszijde.

Plaats kinderzitjes op de achterbank.

Als je geen keuze hebt en een kind voorin moet plaatsen (dat wil zeggen, als de auto een tweezitter is of als het autostoeltje niet op de achterbank past), duw de passagiersstoel dan zo ver mogelijk naar achteren. Wandelen met je kleine is leuk, maar onthoud safety first!

 

https://www.weekjesafari.nl/de-beste-autostoel-kiezen/