Zaken Maken
Image default
Grote bedrijven

Alles over toegangscontrole

Toegangscontrole is een must voor bedrijven en organisaties. Door te controleren wie er het bedrijfspand of het pand van jouw organisatie binnen wil komen, voorkom je dat ongewenste bezoekers toegang krijgen tot jouw pand. In dit artikel gaan wij dieper in op wat toegangscontrole precies is, hoe het werkt en wat de voordelen hiervan zijn. Lees snel verder voor meer informatie.

Wat is toegangscontrole?

Toegangscontrole betreft ook wel het proces waarbij beheerd wordt welke gebruikers en apparaten willen communiceren met jouw toegangssysteem. Dit om ervoor te zorgen dat ongewenste indringers buiten het pand gehouden worden. Door gebruik te maken van een toegangscontrolesysteem kun je gebruikers niet alleen volgen. Je kunt ook hun identiteit verifiëren en bepalen of zij toegang krijgen tot uw gegevens. Je kunt namelijk niet alleen met normale inbrekers te maken krijgen, maar ook met cybercriminelen. Ieder persoon moet verifiëren wie hij of zij is. Vervolgens zal het systeem beoordelen of dit ook klopt. Wanneer het toegangssysteem vermoed dat er iets niet klopt, zorgt het systeem dat er geen toegang verleend wordt. Toegangscontrole zorg ervoor dat de juiste mensen binnen worden gelaten en ongeschikte personen geen toegang krijgen. Echter is het beleid voor de controle sterk afhankelijk van technologieën zoals autorisatie en authenticatie. Zo kunnen organisaties duidelijk verifiëren dat de personen zijn wie ze zeggen dat ze zijn en ze het juiste toegangsniveau verschaffen.

Hoe werkt toegangscontrole precies?

Bij toegangscontrole spelen twee zaken een belangrijke rol, namelijk authenticatie en autorisatie. Bij authenticatie wordt gekeken of een persoon wel echt is wie hij of zij aangeeft te zijn door het apparaat of de netwerkverbinding te evalueren. Wanneer de persoon de inloggegevens heeft ingevoerd in de database, zal het systeem de inloggegevens die de gebruiker invoert vergelijken met de eigen database en zo bevestigen of beiden overeenkomen. Wanneer de inloggegevens niet overeenkomen, zal het toegangscontrolesysteem de toegang van de gebruiker blokkeren. Bij authenticatie zijn de gebruikers-ID en het wachtwoord essentieel. De gebruikers-ID en het wachtwoord dienen overeen te komen met de informatie in het systeem voor gebruikers toegang kunnen krijgen.Omdat cybercriminelen vaak eenvoudig wachtwoorden kunnen kraken, wordt er vaak met tweestapsverificatie gewerkt. Hierbij moeten gebruikers niet alleen hun gebruikersnaam en wachtwoord invullen, maar dit ook bevestigen via de smartphone of hun mailadres.

Bij autorisatie gaat het om het definiëren van privileges en toegangsrechten. Hierbij wordt bepaald tot hoeverre de persoon toegang tot je netwerk heeft. Autorisatie werkt middels het geconfigureerde toegangsbeleid. Het systeem kan zo de toegang van een persoon tot je netwerk weigeren of goedkeuren op basis van hun activiteiten en authenticiteit van de inloggegevens. Bij autorisatie wordt ook gecontroleerd of de inloggegevens van de persoon geldig zijn voor ze toegang krijgen tot het systeem.

Voordelen toegangscontrolesysteem

Een systeem voor toegangscontrole heeft diverse voordelen te bieden. De exacte voordelen hebben wij hieronder voor je op een rij gezet.

1.Toegangscontrolesysteem zorgt voor goed toegangsbeheer

Een toegangscontrolesysteem maakt het mogelijk om voor goed toegangsbeheer te zorgen. Met een sleutel kan iedereen naar binnen wanneer hij of zij maar wilt, mits diegene een sleutel heeft. Met een toegangscontrolesysteem behoud je de controle omtrent wie er wanneer toegang tot het pand heeft en tot welke ruimtes. Het is mogelijk tijdslimieten in te stellen en de toegangsrechten voor specifieke ruimtes uit te sluiten voor specifieke personen die daar niet horen te zijn.

2.Je verleent toegang vanaf een afstand

Je kunt eenvoudig personeel toegang verlenen vanaf een afstand. Met een toegangscontrolesysteem kun je vanaf elke plek overal toegang verlenen. Dit komt doordat de slagbomen, poorten en deuren aan het systeem gekoppeld zijn. Ook krijg je meteen een melding als een specifieke deur wordt geopend buiten kantoortijden door bijvoorbeeld een medewerker.

3.Je ziet wie er aan- en afwezig is

Het toegangscontrolesysteem is persoonsgebonden. Dit maakt dat je het toegangscontrolesysteem eenvoudig kunt inzetten om de aan- en afwezigheid in te kunnen zien. Je ziet altijd wieer wel en niet is. Deze informatie dien je zelfs verplicht bij te houden, zodat er in geval van calamiteiten snel actie kan worden ondernomen.

4.Sleutels verloren? Dan verlies je geen kosten

Wanneer iemand van je personeel de sleutels verliest, heb je niet meer te maken met zorgen en goede en ben je ook geen hoge kosten kwijt voor het laten vervangen van de sloten. Een toegangscontrolesysteem maakt dit dus verleden tijd. Je kunt het toegangspasje, toegang met druppel of de tag eenvoudig aan de software koppelen en aan- en uitzetten wanneer jij wilt. Dit maakt het mogelijk de toegang van een afstand te blokkeren en om een medewerker een nieuwe pas of druppel te geven.

5.Je kunt ook evalueren

Een toegangscontrole systeem biedt ook de mogelijkheid om achteraf in te zien wie er op welk moment in jouw bedrijfspand aanwezig zijn geweest. Je ziet zo precies wie er in jouw bedrijfspand zijn, wat een prettig gevoel geeft.

Een toegangscontrolesysteem biedt dus verschillende mogelijkheden. Neem gerust eens contact op met primion en ontdek wat een toegangscontrole systeem voor jouw bedrijf of organisatie kan betekenen.

https://www.primion.nl/