Zaken Maken
Image default
Zakelijke dienstverlening

Een accountant: wanneer en waarom?

Iedere ondernemer moet zorgen dat zijn administratie op orde is. Het is een klusje wat je zelf kan doen, waar je een boekhouder voor kan in schakelen of iets wat je over laat aan een accountant bureau.

Bij het beginnen van je onderneming heb je bedrijf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Hierbij heb je een btw nummer ontvangen en je hebt een zakelijke rekening geopend. Wanneer al deze dingen opgezet zijn, begin je met het opzetten van een overzichtelijke zakelijke administratie. De Belastingdienst stelt het namelijk verplicht om je administratie bij te houden en tevens aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld je urenregistratie noteren, facturen, bankafschriften en bonnen bewaren en reiskosten bijhouden. Ook moeten al deze gegevens in ieder geval 7 jaar lang bewaard worden. Dit geldt niet voor alle onderdelen, maar wel voor het grootboek, voorraadadministratie, debiteuren- en crediteurenbeheer, agenda’s en bankafschriften.

Verplicht om je administratie uit te besteden ben je nooit, maar het is zeker aan te raden om dit over te laten aan een boekhouder of accountant. Aan het einde van het jaar is het verplicht om een jaarrekening op te stellen, waarin de administratie van het hele jaar verwerkt is. Om dat allemaal zelf bij te houden is best een aardige kleur en als ondernemer ben je vaak liever met andere zaken bezig. Om die reden is het handig om hiervoor een accountant in te schakelen. Voor grote bedrijven is het zelfs verplicht om deze jaarrekening te laten controleren door een accountant, voor kleine bedrijven is dat niet zo maar toch is het handig. Kleine foutjes in de jaarrekening kunnen namelijk grote gevolgen hebben wanneer deze bij de Belastingdienst ligt. Je bespaart veel tijd en moeilijkheden als je de jaarrekening uitbesteedt. Ook hoef je je veel minder te verdiepen in zaken als bijtelling van bedrijfsauto’s, btw-aangifte, aftrekposten en afschrijven van bedrijfsmiddelen. Ook kan een accountant helpen bij financiële vraagstukken binnen de organisatie en zorgen ze ervoor dat jij geen enkel omkijken meer hebt naar het op orde zijn van de administratie. Ook een belastingadviseur kan goed helpen.

http://weanaaldwijk.nl