Zaken Maken
Image default
Horeca

Een cocktail shaker kiezen

Hoewel het in eerste instantie allemaal een pot nat lijkt, komt de cocktail shaker wel degelijk in verschillende soorten en maten. Ieder type heeft zo zijn eigen look en eigenschappen. Welke je het beste kan kopen is afhankelijk van welke jou het beste ligt. De twee meest voorkomende cocktail shakers zijn de cobbler en de boston. En beiden hebben zo hun voor- en nadelen.

 

De meest populaire cocktail shaker: de cobbler

De meest gebruikte cocktail shaker is de cobbler. Deze wordt gebruikt door beginnende mix liefhebbers en cocktail fanaten die thuis zelf hun drankjes willen mixen, maar ook in bars en restaurants zie je ze nog wel eens voorbij komen. Dat komt doordat deze shaker heel makkelijk in gebruik is. De cobbler bestaat uit drie onderdelen: de beker, een strainer en een dop. Een voordeel is dat je dus geen aparte strainer hoeft te gebruiken bij het uitschenken, maar een groot nadeel is dat je geen onderdelen mag verliezen en dat je alles goed op elkaar aan moet sluiten. Daarnaast duurt het langer om de drank uit te schenken, omdat de zeef vaak heel kleine gaatjes heeft.

 

Wist je dat je het beste een cobbler van RVS kan kopen? Deze is vaak vaatwasserbestendig en gaat veel langer mee dan een cocktailshaker die niet van roestvrij staal is gemaakt. Ook goed om te weten: de dop van een cobbler kun je gebruiken als barmaatje, en deze wordt soms ook gebruikt om de drank te proeven tijdens of na het mixen.

 

De Boston shaker is er voor de professional

De Boston shaker bestaat uit twee delen en heeft met 800ml een grotere inhoud dan de cobbler. Daardoor kun je meerdere cocktails tegelijkertijd bereiden. Het is dan ook dé shaker voor barpersoneel. Daar staat echter tegenover dat de Boston iets lastiger in gebruik is.

 

De boston bestaat uit een shakebeker en een glas, die je in elkaar drukt in een hoek. Omdat er gemakkelijk drank kan ontsnappen tijdens het schudden is het belangrijk om eerst goed te oefenen. Wanneer je tevreden bent haal je de bekers van elkaar los en schenk je het drankje door een zeef in het glas. Er zit overigens geen barzeef bij een boston shaker, dus die zul je zelf nog aan moeten schaffen.