Zaken Maken
Image default
Bedrijven en samenleving

Efficiëntere bedrijfsprocessen met PLM en PDM

Jouw bedrijfsprocessen nog beter stroomlijnen? Dat kan met PLM en PDM. Waar die afkortingen voor staan en hoe ze in jouw voordeel werken, lees je in dit blog.

Wat is PLM?

Product Lifecycle Management (PLM) is een strategie om de efficiëntie van jouw bedrijfsprocessen te verbeteren. Namelijk op de punten productontwikkeling en commercialisering. In de kern is PLM een digitale manier om alle informatie met betrekking tot jouw producten te beheren. Van ontwerp tot en met het einde van de levenscyclus. Want de lifecycle loopt van het allereerste idee tot aan het afgedankte product.

Wat is PDM?

Product Data Management (PDM) is een belangrijk onderdeel van PLM. Het verwijst specifiek naar de softwaretools die worden gebruikt om productgerelateerde informatie op te slaan, te beheren en te delen.

PDM’s bieden een centrale opslagplaats voor deze informatie. Die informatie kan worden geraadpleegd en bijgewerkt door iedereen die betrokken is bij het productontwikkelingsproces. Van ingenieurs en ontwerpers tot marketing- en verkoopteams. Dit zorgt ervoor dat iedereen toegang heeft tot de meest actuele versie van elk bestand. Daardoor voorkom je dubbel werk en worden fouten tot een minimum beperkt

Het verschil tussen PLM en PDM

PDM is dus een onderdeel van PLM, maar waarin zit dan precies het verschil? Simpel gezegd houdt PDM zich alleen bezig met productgerelateerde informatie tijdens de ontwikkeling en levensduur. PLM daarentegen gaat ook over de ontwikkeling van het idee voor een product. Dus voorafgaand aan de PDM systemen. En als de levensduur van een product erop zit, eindigt PDM. Maar PLM gaat verder met het beheer van producten na de verwachte levensduur, zoals versleten, vergane of afgedankte producten.

Hoe PLM en PDM jouw bedrijf kunnen helpen

De implementatie van een PLM- of PDM-systeem in jouw bedrijf heeft vele voordelen. Door alle productgerelateerde informatie op één centrale plaats op te slaan, kunt u:

  • De communicatie en samenwerking tussen teams verbeteren

  • De kans op fouten en omissies verkleinen

  • Processen stroomlijnen en efficiënter maken

  • Tijd en geld besparen

Jouw bedrijf gaat kortom efficiënter werken met PLM- en PDM-systemen.

PLM in combinatie met productontwikkelingssoftware

Als je het meeste uit jouw PLM-systeem wilt halen, is het belangrijk om het te gebruiken in combinatie met productontwikkelingssoftware. Zulke software voor productontwikkeling is ontworpen om bedrijven te helpen het hele productontwikkelingsproces te beheren, van ideevorming tot commercialisering. Denk bijvoorbeeld aan taaktoewijzingen, roadmaps en een tool voor communicatie. Zo gaat het ontwikkelen van nieuwe producten nog efficiënter.