Zaken Maken
Image default
Bedrijven en samenleving

Tips om luchtkwaliteit in huis te verbeteren

Tips om luchtkwaliteit in huis te verbeteren

 

Werk je tegenwoordig alleen nog maar aan huis waar je je eigen thuiskantoor hebt ingericht? Hoe zorg je er dan voor dat de luchtkwaliteit in huis optimaal is om niet alleen fijn in te wonen, maar ook effectief te kunnen werken? Het begint bij bepalen wat je wil verbeteren. Heb je vreemde luchtjes in huis, heb je last van veel stof of heb je last van schimmel in huis? Het zijn allerlei situaties waarin de luchtkwaliteit verbeterd kan worden en waar andere manieren om dit voor elkaar te krijgen nodig zijn. Wil je je gezondheid verbeteren? Lees dan vooral verder.

Schimmel pak je aan met een ontvochtiger

Bij vochtproblemen en schimmel is vaak een hoge luchtvochtigheid in huis het probleem. Een ontvochtiger helpt dan om vocht uit de lucht te halen. Door de luchtvochtigheid laag te houden heb je minder last van vochtplekken en kan schimmel zich moeilijker verspreiden. Om schimmel te bestrijden heb je nog wel een schimmelverwijderaar nodig. Ontvochtigers halen dus het vocht uit de lucht, en verminderen bijbehorende problemen en muffe geurtjes. Maar wist je dat deze apparaten ook geschikt zijn om de was in een wasruimte sneller te laten drogen? Nog een pluspunt erbij dus!

Geen droge ogen meer

Heb je last van droge ogen en/of geïrriteerde luchtwegen? Zeker wanneer je vele uren achter de computer doorbrengt, is dat erg vervelend. Dan is een luchtbevochtiger de juiste keuze. Dit apparaat maakt de lucht in de ruimte vochtig door water in de lucht te verspreiden. Dit heeft vooral nut in de koude maanden. De verwarming staat dan aan en zorgt ervoor dat de lucht minder vochtig gaat worden.Een luchtbevochtiger zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid weer op de ideale luchtvochtigheidsgraad komt. Die ligt tussen de 40 en 60 procent.

Denk aan de slechte luchtkwaliteit

Veel mensen denken als ze vage lichamelijke klachten krijgen niet direct aan een slechte luchtkwaliteit in huis. Maar het kan echt heel nuttig zijn om in te zetten op luchtkwaliteit in huis verbeteren. Een slechte luchtkwaliteit in huis zorgt namelijk voor klachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid. Om dit te bestrijden kan je een luchtreiniger gebruiken. Dit apparaat zuivert de lucht met filters, ionisatie of een combinatie van beide. Als je de kans op allergie of klachten die betrekking hebben op astma wil verkleinen moet je tijdens het gebruik ramen en deuren sluiten.

Extra tips om de luchtkwaliteit te verbeteren

Blijf altijd je woning ventileren. Dit is belangrijk om het milieu in huis gezond te houden. Denk daarbij aan het gebruik van luchtroosters, kiepraampjes of mechanische ventilatie. Zet planten in huis neer om de lucht te zuiveren. Planten pakken schadelijke stoffen op uit de ruimte en geven daarvoor waterdamp terug. Zorg er ook voor dat je tijdens het schoonmaken zo weinig mogelijk tot geen chemische middelen gebruikt. Maak schoon met natuurlijke materialen zoals groene zeep of azijn. Rook je? Steek je sigaret dan vooral niet op in huis. Dit zorgt voor extra fijnstof en rook in huis. Dit is tevens ook zo bij het stoken van de openhaard. Zorg er ook voor dat je niet veel stof in huis hebt. Dat is ook niet fijn voor het gezicht, maar ook niet voor de gezondheid en luchtkwaliteit. Schadelijke deeltjes blijven dan namelijk makkelijker in huis hangen.