Zaken Maken
Image default
Elektronica en elektriciteit

Trapverlichting

Trapverlichting

Trapverlichting is een uitstekende keuze als je je verlichting in huis wil opvoeren. Wanneer je ervoor kiest om een trap te renoveren, is het misschien een goed moment om rekening te houden met de te gebruiken trapverlichting. Je kunt kiezen tussen LED strips, of je kunt speciale verlichting voor je trap kiezen.

In dit blog vertellen we je meer over de mogelijkheden van verlichting in een trap.

Wat is trapverlichting?

Trapverlichting is kort gezegd een verlichtingsoplossing voor een trap. Je kunt ervoor kiezen je trap te accentueren met LED strips of verlichte leuningen, maar er zijn ook andere creatieve mogelijkheden. Er is geen grens aan je fantasie!

Trapverlichting is LED verlichting voor de treden van een trap of een leuning op een trap. Deze verlichting heeft veel functies: Het begeleidt je bij het naar boven of naar beneden gaan, zodat je niet met je hoofd, voeten of beide ergens tegenaan stoot. Bovendien accentueert het de inrichting van je trap en geeft een extra vleugje kleur aan je kamer. De lampjes worden meestal in de wangen (de zijdelingse delen) geplaatst op dezelfde hoogte als de treden zelf; daarom kunnen deze lampjes indien nodig ook als voet-waterpas fungeren. Omdat de ruimte hier beperkt is (een dunne buis), zijn er verschillende mogelijkheden voor plaatsing: rond, half -rond of vierkant. Trapverlichting kan ook bestaan uit een LED strip, die direct op de treden zelf geplaatst wordt. Een andere variant is om spotjes naast je trap te plaatsen

Welke soorten trapverlichting zijn er?

Er zijn veel creatieve oplossingen als het gaat om verschillende soorten trapverlichting. In de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van een trap met een verlichte leuning als trapverlichting. Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals gekleurd licht, decoratieve patronen en nog veel meer! Met LED strips onder de treden kun je ‘s avonds of bij stroomuitval een unieke sfeer in je huis scheppen door dit soort verlichting op een timerfunctie te zetten. En als je treden van roestvast staal hebt, waarom zou je ze dan niet gebruiken als onderdeel van het licht? Je ideeën voor trapverlichting zijn niet beperkt tot wat je in dit artikel ziet.

Trapverlichtingsoplossingen bestaan uit verschillende mogelijkheden, lees er hieronder meer over.

Trap met verlichte leuning. Warmwitte LED strips werden voor deze trap verticaal in de buis van de roestvast stalen leuning geplaatst. De buizen zijn gevuld met vochtbeschermend materiaal, dat beschermt tegen vocht en condensatie die kan ontstaan als waterdamp in contact komt met koud metaal. Het voorkomt ook corrosieschade door elektrische stromen in vochtige omgevingen. De glazen buizen geven ook een zacht omgevingslicht door breking ‘s nachts of bij stroomuitval, zodat het zowel de treden als de wanden verlicht. Daarom bevelen we LED’s aan in plaats van gewone gloeilampen, want hebben ze een langere levensduur, verbruiken ze minder stroom en geven ze heel weinig warmte af.

Wat zijn de voordelen van trapverlichting?

Trapverlichting kent een aantal handige voordelen. Ten eerste bieden ze een aantrekkelijk ontwerp dat helpt bij de beveiliging van het huis. Ze geven sfeerlicht bij een stroomstoring, wat erg handig is als trappen niet regelmatig met andere middelen verlicht worden. Trapverlichting wordt meestal ook ingebouwd in de structuur van je trap, dus voor de installatie van trapverlichting hoef je geen nieuwe gaten te boren of bedrading aan te brengen op bestaande oppervlakken – je hoeft je dus geen zorgen te maken over voorwerk of kosten voor herbedrading!

Meer weten over trapverlichting? Ga naar 123Ledstrips.nl en bekijk de mogelijkheden.

 

https://123ledstrips.nl/doe-het-zelf/led-trapverlichting/