Zaken Maken
Image default
Energie

Wat is het voordeel van HVO diesel tanken?

Is HVO diesel tanken iets dat ik ook moet doen?

HVO diesel tanken is gebruik maken van een bepaald type biologische brandstof. De afkorting HVO staat voor Hydrotreated Vegetable Oils. Het wordt gewonnen uit biologische grondstoffen zoals plantaardige en dierlijke vetten. Dit type diesel is goed voor het klimaat omdat er tijdens de verbranding weinig CO2 wordt uitgestoten. Het is dus een bewuste keuze die je maakt als je gaat voor het tanken van HVO diesel.

Kiest men tegenwoordig al voor HVO diesel tanken?

Het snelle antwoord op deze vraag is: steeds meer. Nog niet overal wordt HVO diesel gebruikt als brandstof voor verbrandingsmotoren. De voornaamste reden hiervoor is dat niet elke verbrandingsmotor (zeker de oudere varianten) niet helemaal zijn voorbereid op het gebruik van dit type biodiesel. Dat betekent niet dat de wereld stilstaat en dat er niet op HVO wordt ingezet. Sterker nog: steeds meer bedrijven in vooral de energiesector en transportsector zijn continu bezig om te kijken hoe ze deze biologische brandstof kunnen gebruiken.

In geleidelijke stappen naar het tanken van biodiesel HVO

Een nadeel is dat de complete overstap naar HVO diesel tanken niet van de één op de andere dag kan gebeuren. Verbrandingsmotoren zijn nog niet altijd klaar voor een tank die volledig gevuld is met dit type biobrandstof. Wel zie je dat HVO diesel een aantal overeenkomsten heeft met fossiele diesel waardoor het heel goed gecombineerd kan worden. Op deze manier kan geleidelijk aan de overstap toch gedaan worden. HVO diesel mengen met fossiele brandstoffen wordt op dit moment hier en daar gedaan. Op de achtergrond zijn bedrijven binnen de energie- en transportsector bezig om deze overstap zo snel mogelijk te laten plaatsvinden.

Het verschil tussen eerste en tweede generatie HVO

HVO diesel ontstaat door organische grondstoffen. Dierlijke en plantaardige vetten zijn hiervan voorbeelden. Binnen dit type biodiesel zijn er echter twee soorten generaties: eerste generatie en tweede generatie. Hiertussen zit een verschil als je kijkt naar de bronnen voor de brandstof. Eerste generatie HVO diesel wordt gemaakt van producten die eventueel een ander doel hadden kunnen dienen. Bijvoorbeeld gewassen die anders voedsel voor mensen hadden kunnen worden. Doordat je deze gewassen puur en alleen plant met HVO diesel als eindstation is het niet de meest duurzame optie. Dat is wel tweede generatie HVO diesel, aangezien dat ontstaat uit grondstoffen die al eerder en ander doel hebben gediend. Afvalstoffen en reststoffen zijn hier een goed voorbeeld van, zoals gebruikt frituurvet of tuinafval. Zo wordt HVO diesel tanken een zeer biologische manier van brandstof gebruiken die daarmee zeer goed voor het milieu is.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/hvo-diesel/