Zaken Maken
Image default
Energie

Een SCIOS-keuring voor je aggregaat

Wat houdt een SCIOS-keuring in?

Een SCIOS-keuring is een keuring die wordt geïnitieerd door de Stichting Certificering Onderhoud en Inspectie van Stookinstallaties. Hierbij wordt er gericht op de controle en het juist onderhouden van stookinstallaties. Een aggregaat bevat brandstof en valt daarom ook onder deze regeling. De SCIOS-keuring let op de veiligheid en stabiliteit van een aggregaat en zorgt daarmee voor een garantie van voldoende functioneren hiervan.

Geldt een SCIOS-keuring ook voor mijn aggregaat?

De factor vermogen speelt een grote rol in de vaststelling of jouw aggregaat een SCIOS-keuring nodig heeft. Komt dit bij jouw generator onder de 20 kW? Dan kom je niet in aanmerking voor een SCIOS-keuring. Bij aggregaten hoger dan 20 kW moet je tevens kijken naar het feit of jouw installatie wel-gasgestookt of niet-gasgestookt is. Is je aggregaat tussen de 20 kW en 100 kw en wel-gasgestookt dan is er geen keuring verplicht. Bij niet-gasgestookt installaties met deze vermogensrange geldt een verplichte inspectie van eens in de vier jaar. Wel-gasgestookt installaties boven de 100 kW moeten eens in de vier jaar gecontroleerd worden, waarbij niet-gasgestookt installaties boven de 100 kW deze verplichting eens in de twee jaar hebben.

Waarom heeft mijn aggregaat een SCIOS-keuring nodig?

Veiligheid is de belangrijkste reden om te zorgen voor een SCIOS-keuring van je noodstroomaggregaat. Deze wordt namelijk gebruikt wanneer een regulier stroomnetwerk niet beschikbaar is of uitvalt. Voorbeelden hiervan zijn respectievelijk een festival op een weiland en een ziekenhuis of verzorgingstehuis. In de laatste voorbeelden kan het wel of niet goed functioneren van een aggregaat het verschil betekenen tussen wel of niet levensreddende zorg kunnen bieden. Gebruikers van een aggregaat moeten voor honderd procent kunnen vertrouwen op deze apparaten. Een SCIOS-keuring zorgt voor het waarborgen hiervan.

En wat als de SCIOS-keuring is voltooid?

Heb je de SCIOS-keuring goed doorlopen dan krijg je als blijk hiervan een SCIOS-certificering. Heb je deze op zak dan geniet je een aantal voordelen. Je weet hiermee dat jouw bedrijf zekerheid heeft dat het beschikt over een goed werkende aggregaat. Dit scheelt eventuele stress. Daarbij weet je dat je continu kunt blijven werken, ook als je bedrijf moet overschakelen op een aggregaat. Ook ben je er zeker van dat jouw aggregaat minder schadelijke stoffen uitstoot dan wanneer deze niet zou goed zijn functioneren. Het vertrouwen dat werknemers in de aggregaat hebben gekregen door deze SCIOS-keuring is het meest waardevolle element.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/scios/