Zaken Maken
Image default
Financiële diensten

Werken in het buitenland?

Goede Expat financieel adviseur, data analist of toch gewoon werken in een winkel. Wanneer iemand naar het buitenland verhuist zijn er meerdere moeilijke vragen die hij zichzelf moet stellen. Eén van die vragen is natuurlijk; “Waar vind ik een nieuwe baan”. Dit kan natuurlijk heel lastig zijn. Zo moet je net het geluk hebben dat jouw kennis en vaardigheden ook in het buitenland worden gewaardeerd. Ook moet je het geluk hebben dat de door jou behaalde diploma’s geldig zijn en erkend worden in het buitenland. In sommige sectoren is dit vanzelfsprekend, maar in andere sectoren verre van. Denk maar eens aan een doktersdiploma.

In welke landen vind ik snel een baan?

Voor iemand die vanuit Nederland naar het buitenland verhuist kunnen dit meerdere landen zijn. Soms is dit afhankelijk van enige overeenkomsten tussen de cultuur, soms hangt er er van af hoe dicht de landen bij elkaar liggen en soms draait het om wettelijke afspraken die er gelden tussen de regeringen van Nederland en het desbetreffende land.

Zo zal je in een land binnen de Europese Unie bijvoorbeeld makkelijker aan een nieuwe baan komen dan landen erbuiten. Ook landen waarmee Nederland een sterke band heeft zullen het goed doen. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld Suriname, Sint-Maarten, Aruba en Curaçao.

Belangrijke details om aan te denken

Als je op zoek bent naar een betaalde functie in het buitenland zijn er meerdere belangrijke details om mee te nemen in je keuze. Zo is het natuurlijk belangrijk om te communiceren. Mocht jij de taal in een bepaald land niet spreken zal dit al snel moeilijker gaan, vooral als dit een land betreft waar mensen minder vaardig zijn in het Engels.

 Ook is het belangrijk in welke sector je aan de slag wilt gaan. Wil jij een functie gerelateerd aan het helpen van binnenlandse klanten, dan zal dit nog moeilijker worden. Wil je echter werken in een internationale omgeving, zal dit juist makkelijker gaan.