Zaken Maken
Image default
Materialen

Wat is de verloren was methode?

De verloren was methode maakt het mogelijk om afgietsels te maken van objecten die vaak een zeer complexe vorm hebben. 

Wanneer is de verloren was methode uitgevonden?

De verloren was methode werd 3000 jaar vóór Christus gebruikt in het oude Egypte. Bronzen voorwerpen werden volgens deze methode gegoten. Precisiegieten werd geperfectioneerd op het Griekse eiland Samos. Dit vond plaats rond 570 vóór Christus. De verloren was methode wordt tot op de dag van vandaag met succes toegepast, vooral in de goudsmeedkunst. 

Ook de indianen gebruikten de verloren was methode

Ooit maakten de Indianen volgens de verloren was methode bolvormige klokken. Ze bedekten een kiezelsteen met klei en bedekten de bal vervolgens met was. Vervolgens werd er nog een laag klei op aangebracht en werd het geheel gebakken. De was smolt weg en er werd brons voor in de plaats gegoten. De klei bovenop werd gebroken en de klei binnenin werd door een klein gaatje uitgegraven.

Stadia van gieten bij verloren was methode

Het gietproces verloopt in verschillende fasen. Allereerst wordt de beoogde vorm van het object uitgehouwen in bijenwas en daarna bedekt met verschillende lagen gips. Gips moet noodzakelijkerwijs bestand zijn tegen hoge temperaturen. Wanneer de mal wordt verwarmd, smelt de was. Soms wordt heet water gebruikt om de was te verwijderen. Gesmolten metaal wordt in de lege ruimte gegoten. Na afkoeling van de mal wordt het eindproduct zichtbaar. 

Slijpen bij de verloren was methode

Nadat de mal is gebroken, worden de gietstukken vaak extra gemalen om overtollige elementen te verwijderen. Om het gesmolten metaal de vorm goed te laten vullen, is het de moeite waard om de druk tijdens het gieten te verhogen. Hiervoor worden de hoogste schenkopeningen gebruikt. Dit maakt een grote hoogte van de kolom van de vloeibare legering mogelijk.

Verloren was methode is uiterst nauwkeurig 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de verloren was methode gebruikt om onderdelen van militair materieel te produceren. Hoewel intussen decennia zijn verstreken, zijn precisiegietstukken ondanks de technologische vooruitgang nog steeds populair. Allemaal omdat ze de nauwkeurigheid van het eindproduct garanderen. De verloren was methode wordt gebruikt bij zowel de productie van kleine als complexe vormen, zoals sieraden, plantvormen en beeldjes, maar ook bij grote monumenten.

Verloren was methode: een van de oudste technieken

Precisiegieten is een van de oudste goudsmidtechnieken. Vermoed wordt dat het misschien wel de oudst bekende methode is. Goud in zijn oorspronkelijke vorm is niet altijd puur. Heel vaak heeft het een mengsel van koper, platina of zilver. Dit verandert de parameters echter niet. Hulpstoffen hebben een positieve invloed op de mechanische parameters van de legering.

Waarom de verloren was methode gebruiken?

De giettechniek lijkt op het eerste gezicht misschien eenvoudig en goedkoop. Dit zijn echter verkeerde aannames. De verloren was methode zorgt voor een hoge reproductie van de kleinste details. Het volstaat om heel zorgvuldig een was-prototype te maken om alle details te behouden. Ondanks het feit dat er zoveel jaren voorbij zijn gegaan sinds de verloren was methode werd geïntroduceerd, wordt het vanwege zijn effectiviteit nog steeds veel gebruikt.