Zaken Maken
Image default
Zakelijke dienstverlening

Het doel en voordelen van toegangscontrole

Het doel en voordelen van toegangscontrole

Met het proces van toegangscontrole wordt het wel of niet toegang verlenen tot een gebouw of een pand bedoeld. Bij toegangscontrole spelen drie factoren een belangrijke rol, namelijk wat wordt er beveiligd, hoe scherp is de bewaking van de toegangscontrole en wie worden er allemaal bevoegd. Elk van deze drie factoren hebben met verschillende redenen te maken, namelijk over de ruimte, over het tegenhouden van een eventuele inbraak, maar ook over autorisatie.

Ruimtelijke en persoonlijke componenten

Bij ruimtelijke componenten is de regel dat een toegangscontrolesysteem verdeeld is over verschillende gebieden. Zo worden sommige ruimte gerangschikt op het belangrijkst tot minder belangrijk. Zo kan je namelijk ook zeggen dat je niet elke ruimte wilt beveiligen met een toegangscontrole, maar dat je dat alleen doet wanneer het een ruimte is waar wellicht belangrijke documenten liggen die niet voor iedereen bedoeld is. En een ruimte dat niet voor iedereen bedoeld is, heeft weer te maken met persoonlijke componenten. Toegang tot een ruimte kan namelijk persoonsgebonden zijn, maar het ook bijvoorbeeld afhangen van een betaling per plaatse of het hebben van een bewijs.

Maar hoe werkt zo’n systeem?

Maar hoe werkt zo’n toegangscontrolesysteem nou? Want toegangscontrole geeft namelijk de vraag op wie, waar en wanneer er een ruimte betreedt mag worden. Om een ruimte of gebouw goed te beveiligen zal je mensen selectief toegang moeten geven, maar met toegangscontrole kan je achteraf ook in het systeem zien wie er toegang verleend heeft op welk moment. Zo hou je het overzicht voor jezelf, maar heb je ook de overzicht als er een eventueel inbraak plaatsvindt. Maar het gebruiken van een toegangscontrolesysteem kan door middel van verschillende manieren. Een van die manieren is toegangscontrole op basis van persoonsherkenning.

Een toegangscontrolesysteem die werkt op persoonsherkenning werkt op de herkenning van een persoon die in bezit is van een geldige informatiedrager. Een informatiedrager kan een digitale sleutel zijn, maar bijvoorbeeld ook een digitaal pasje. Je kan ook gebruik maken van een unieke persoonlijke code of een unieke handzender. Het systeem weet dan welke code of zender bij welke persoon hoort. Zo kan het systeem uiteindelijk bijhouden wie wel of niet binnen geweest zijn. Het systeem kan vervolgens ook bepalen of die persoon op dat specifieke tijdstip toegang mag hebben tot dat betreffende locatie. Wanneer het systeem de persoon herkent en autoriseert, dan verleent het systeem uiteindelijk toegang tot het gebouw of terrein en kan de persoon naar binnen.