Zaken Maken
Image default
Boekhouding

Hoe lang je je zakelijke boeken in Nederland bewaart

Wanneer je een bedrijf in Nederland start, wilt je misschien weten hoe lang je je zakelijke boeken moet bewaren. Nederlandse bedrijven zijn wettelijk verplicht om een bedrijfsgegevens bij te houden. Deze records bevatten alle gegevens over je bedrijf en kunnen fysiek of digitaal zijn. De gegevens die je bewaart, moeten zeven of 10 jaar worden bewaard, afhankelijk van het type gegevens. De wetten vereisen ook dat je bepaalde gegevens met betrekking tot onroerende goederen bewaart. Nederland heeft een One Stop Shop-regeling waarmee je sommige gegevens gratis kunt opslaan.

Nederland is voor alle bedrijven belastingplichtig. De Nederlandse overheid verplicht bedrijven om binnen zes maanden na afloop van hun boekjaar vennootschapsbelasting te betalen. Als je geen Nederlands bedrijf heeft, moet je zich inschrijven in het Handelsregister. De Kamer van Koophandel is de enige plek waar je een buitenlands bedrijf kunt inschrijven. Je kan dit doen door een formulier in te vullen en in te dienen bij het register.

Na ontvangst van je belastingteruggave moet je de boeken vernietigen als je ze niet hebt verkocht. Nederland heeft een strenge wet over hoe lang documenten bewaard moeten worden. Als je je bedrijf verkoopt, moet je al je documenten binnen een jaar na het einde van het fiscale jaar vernietigen. Als je je bedrijf echter verkoopt, moet je een kopie van je financiële gegevens krijgen. Nadat je je bedrijf hebt verkocht, moet je je documenten minimaal twee jaar bewaren en vervolgens retourneren.

Een goede vuistregel is om je bedrijfsadministratie minstens zes jaar te bewaren. Dit helpt je het risico te voorkomen dat belangrijke gegevens verloren gaan. Het bijhouden van je zakelijke boeken zorgt ervoor dat je een goed documentbeheersysteem heeft. Je moet ook niet vergeten om een verwijderingslijst te maken, waarmee je alle documenten kunt verwijderen die niet langer nodig zijn. Als je eenmaal over de juiste documenten beschikt, zal Nederland er blij mee zijn.

Ook Nederland is belastingplichtig. Nederland kent een vennootschapsbelasting die binnen 6 maanden na afloop van het boekjaar betaald moet worden. Een buitenlands bedrijf dat zaken doet in Nederland moet zich inschrijven bij het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel om zaken te kunnen doen in het land. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle documenten die persoonlijke informatie bevatten, worden beschermd. Als je records gevoelig zijn, worden ze niet blootgesteld aan bedreigingen.

Zodra je zich heeft geregistreerd, moet je je zakelijke boeken minimaal drie jaar in Nederland bewaren. Dit heeft veel voordelen. Wanneer je zich registreert voor een nieuw bedrijf, kunt je ze behouden voor de duur van je bedrijf. Dit zal je helpen om in het land te blijven. En vergeet niet om je oude boeken zo snel mogelijk te verwijderen! Tegenwoordig is het belangrijk om je administratie zo lang mogelijk te bewaren.Meer leren over boekhouden? Bekijk ook eens onze boekhoud blog!